Θλίψη ή Κατάθλιψη. Τι τα διαφοροποιεί;
Αρκετά συχνά οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να περιγράψουν τη συναισθηματική τους κατάσταση αναφέρονται χρησιμοποιώντας όρους όπως είναι η Θλίψη, η Μελαγχολία και η Κατάθλιψη, σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης των όσων βιώνουν. Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα τους. Για παράδειγμα ένα άτομο που βιώνει θλίψη από μια οποιαδήποτε απώλεια είτε προσώπου ή δουλειάς, είναι απόλυτα υγιείς αλλά και εξίσου χρήσιμη, αφού αποτελεί μια ευκαιρία το άτομο να είναι σε επαφή με το συναίσθημα του.
Η θλίψη μπορούμε να πούμε ότι είναι και μια μορφή πένθους. Όταν βιώνουμε τη θλίψη, δίνουμε τη ευκαιρία στον εαυτό μας να έρθει σε επαφή με το συναίσθημα του και κατ΄επέκταση να ζήσει τα έντονα αυτά συναισθήματα, που θα τον βοηθήσουν μετέπειτα να προχωρήσει στη ζωή του.
Η αντίθετη διαδικασία γίνεται με την κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν μπορούν να βιώσουν τη θλίψη. Αν και ακούγεται οξύμωρο, αφού τα άτομα που πάσχουν απο κατάθλιψη, βιώνουν έντονες αλλά και δυσάρεστες καταστάσεις. Τα άτομα σε αυτή τη φάση της ζωής τους παρουσιάζουν δυσκολίες στη διαχείριση και στην επεξεργασία των δυσάρεστων συναισθημάτων του που μπορεί να προκλήθηκαν από απώλειες στη ζωή του με αποτέλεσμα το άτομο να «μπλοκαριστεί» συναισθηματικά.
Μην μπορώντας να βιώσει τη θλίψη, ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποδεχτεί και άλλα συναισθήματα, για αυτό και το μόνο που μπορεί να νιώθει είναι ένα κενό. Τα αισθήματα κενού που βιώνουν τα άτομα με κατάθλιψη αποτελούν τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές ορολογίες.
Τα άτομα που αισθάνεται «κενά» συναισθηματικά, τείνουν και να παραιτούνται από τη ζωή. Συμπερασματικά αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, είναι ότι η θλίψη αποτελεί μια υγιείς συναισθηματική κατάσταση, σε αντίθεση με τη κατάθλιψη η οποία μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε σοβαρή ψυχική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.
Πηγή
https://www.psychology.gr/katathlipsi/811-diafora-thlipsis-katathlipsis